logo

Як бути ФОПам 3-ї групи, які не хочуть переходити на 2%?

Поділитись

Податківці нагадали, що платники податків самостійно обирають застосування спрощеної системи зі ставкою єдиного податку 2%. Підприємці, що ведуть діяльність на 3 групі зі ставкою 5%, можуть далі використовувати обрану ставку.

Перехід на ставку єдиного податку в 2 % доходу

Податківці головного управління ДПС у Львівській області інформують платників податків, що  платники обирають групу спрощеної системи оподаткування самостійно, виходячи з особливостей свого підприємства. Таким чином, ФОП або юрособа самостійно обирає спрощену систему оподаткування у разі відповідності вимогам, передбаченим для застосування спрощеної системи оподаткування пунктом 291.3 главі I Розділу XIV ПКУ. При цьому такому платнику податків необхадно здійснити державну реєстрацію як платника єдиного податку, в порядку, встановленому чинним законодавством.

На період воєнного стану деякі обмеження, передбачені для встановлення платників, які можуть бути платниками ЄП 3 групи, скасовуються. Відповідні зміни внесені абзацом першого підпункту 9.2 розділу ХХ Податкового Кодексу України. Встановлено, що тимчасово, починаючи з 1 квітня 2022 і до закінчення дії правового режиму воєнного або надзвичайного стану на території України, платниками ЄП 3 групи спрощеної системи оподаткування можуть бути ФОП та юрособи, що є суб’єктами господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у випадку, якщо їхній дохід, отриманий упродовж календарного року не більше за  10 мільярдів гривень. При цьому, суб’єкти господарювання можуть прийняти рішення про перехід на застосування особливостей оподаткування, які передбачені пунктом 9 підрозділу 8 розділу ХХ Податкового Кодексу. Відсоткова ставка єдиного податку для платників ЄП 3 групи, при цьому становитиме 2 відсотки обсягу доходу.

Податківці наголошують, що перехід на використання спрощеної системи оподаткування, а також особливого порядку сплати ЄП за ставкою 2% доходу, є можливістю платників податків, а не їхнім обов’язком. Зверніть увагу, що ті підприємці, що провадять свою діяльність як платники єдиного податку 3 групи зі встановленою ставкою 5%, продовжують працювати за обраною ставкою або можуть перейти на іншу ставку відповідно до законодавчих критеріїв та потреб свого підприємства.

Докладніше про перехід на застосування ставки 2%, особливості застосування такої ставки та повернення до попередньої системи оподаткування, а також про те, хто не може перейти на використання ставки ЄП 2%, читайте у цьому матеріалі. 

Інші актуальні матеріали для бухгалтерів

Зверніть увагу також на інші новини:

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті