logo

Кошти для відкриття власного бізнесу малозабезпеченим безробітним громадянам

Поділитись

Мінсоцполітики повідомляє, що вже з 2022 року з бюджету України буде надаватися допомога для відкриття власного бізнесу для безробітних членів малозабезпечених сімей. Детально розглядаємо у цій статті.

Запровадження фінансової допомоги від держави на відкриття власного бізнесу 

Міністерство соціальної політики України на офіційному сайті інформує про початок дії нової бюджетної програми, що покликана сприяти економічній самостійності малозабезпечених сімей «Рука допомоги» з 01 січня 2022 року. В рамках такої програми буде надаватися державна безвідсоткова допомога терміном на три роки для малозабезпечених сімей, що повинна допомогти членам таких сімей створити власний бізнес. Міністерка соціальної політики України Марина Лазебна повідомляє, що для реалізації цієї програми проєкт державного бюджету України на 2022 рік передбачає суму приблизно 100 млн грн. Прогнозується, що державне інвестування у програму стимулювання зайнятості малозабезпечених протягом 2022 року допоможе заснувати коло 2-3 тисяч нових малих підприємств.

У Мінсоцполітики очікують, що така бюджетна програма допоможе:

  • створити можливості для громад;
  • сформує додаткові робочі місця та підвищить рівень зайнятості серед населення;
  • у перспективі поповнить місцеві бюджети;
  • створить можливості для додаткового інвестування у територіальну громаду.

Як працюватиме механізм державної допомоги на відкриття бізнесу

Розглянемо основні особливості надання державної допомоги членам малозабезпечених сімей для відкриття бізнесу:

  • Державна допомога становитиме до 15 мінімальних заробітних плат, що на початок 2022 року складатиме 97 500 грн.
  • Допомога буде безвідсотковою.
  • Фінансова допомога буде нараховуватися у безготівковій формі та може бути використана виключно для оплати потрібного для відкриття власного бізнесу устаткування та матеріалів.
  • Допомога надається терміном на три роки, після закінчення яких допомогу слід буде повернути. Проте допомога є безвідсоткова, а окрім того, сума коштів до повернення буде зменшена на суму сплачених за три роки податків та ЄСВ.

Окрім того, програма одразу передбачає випадком, коли суму наданої допомоги за виключенням податків повертати не потрібно. Визначено, що фіндопомога на відкриття бізнесу буде безповоротною у разі:

  1. якщо сума сплаченого податку впродовж 3 років більша за розмір отриманої фінансової допомоги;
  2. якщо протягом першого року заснування підприємства буде працевлаштовано двох безробітних членів малозабезпечених сімей за направленням центру зайнятості.

Хто може отримати фіндопомогу на відкриття бізнесу 

Визначено, що взяти участь у цій бюджетній програмі можуть непрацюючі малозабезпечені:

  • які отримують державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям;
  • зареєстровані як безробітні. 

Порядок отримання допомоги на бізнес 2022

Для отримання фіндопомоги для відкриття власної справи малозабезпеченим слід:

  • звернутися з заявою до центру зайнятості за місцем проживання;
  • окрім заяви, долучити такі документи:
    • довідку про відсутність притягнення до кримінальної відповідальності чи судимості;
    • бізнес-план майбутньої справи.

Передбачається, що розробити бізнес-план допоможуть працівники центрів зайнятості. Окрім того, працвіники центрів зайнятості:

  • будуть консультувати учасників бюджетної програми стосовно започаткування та ведення бізнесу;
  • займатимуться організацією для них безкоштовного професійного навчання.

Після розгляду бізнес-плану та позитивного рішення регіональної комісії учасник програми має протягом 30 днів зареєструвати ФОП або юридичну особу та укласти угоду про надання фінансової допомоги з регіональним центром зайнятості та центром зайнятості за місцем проживання.

Для отримання фінансової допомоги потрібно надати до центру зайнятості рахунок та договір, укладений між учасником програми, і постачальником обладнання та матеріалів, необхідних для заснування власної справи. Оплата витрат проводиться регіональним центром зайнятості на підставі цих документів.

Докладний порядок надання фінансової допомоги наведений у постанові Кабінету міністрів України від 21.04.2021 р. №397 «Деякі питання сприяння економічній самостійності малозабезпечених сімей».

На основі чого складена така програма

Раніше Мінсоцполітики України провело пілотний проєкт «Рука допомоги», що діяв протягом 2016-2019 років у низці областей. Тоді реалізація проєкту проводилася за підтримки Світового банку у програмі модернізації системи соціальної підтримки населення України.

Під час запуску пілотного проєкту допомогу було надано близько 230 учасникам, 90% яких зараз успішно ведуть підприємницьку діяльність.

Інші корисні новини для вас

Вам може бути цікаво:

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті