logo

ПДФО 2022 по-новому — які зміни вніс Закон №1914

Поділитись

З 1 січня 2022 оновлено порядок сплати ПДФО та особливості оподаткування доходу від продажу майна та доходу підприємців. Роз’яснення від податківців щодо змін у ПДФО 2022.

Зміни в оподаткуванні ПДФО 2022 — пояснює ДПС

Фахівці Головного управління ДПС у Черкаській області опублікували роз’яснення щодо змін, які відбулися в оподаткуванні ПДФО 2022 у зв’язку з набранням чинності Закону України №1914 про податкову реформу. Серед іншого, зміни внесено у:

  • перелік доходів, що не підлягають оподаткуванню;
  • правила надання податкової знижки;
  • порядок сплати ПДФО для деяких випадків;
  • обкладення податком на доходи фізосіб доходу від продажу рухомого та нерухомого майна;
  • обкладення ПДФО доходу підприємців.

Наведемо викладену податківцями інформацію у цій статті.

Як змінено оподаткування продажу нерухомості 2022

Відповідно до внесених Законом №1914 змін, обкладення ПДФО доходів від продажу нерухомого майна буде відбуватися наступним чином.

Від обкладення податком на доходи фізосіб та військовим збором у 2022 році звільняється перший у році продаж наступних об’єктів нерухомості:

  • житловий будинок, квартира або їх частина, кімната, садовий чи дачний будинок, включно з об’єктами незавершеного будівництва, земельна ділянка, на якій розташовуються зазначені об’єкти, а також господарсько-побутова споруда та будівлі, що розташовані на вказаній земельній ділянці;
  • земельна ділянка, яка знаходиться у нормах безоплатної передачі, що передбачені у  статті 121 ЗКУ відповідно до призначення такої ділянки;
  • земельна ділянка сільськогосподарського призначення, що отримана платником податку у власність у процесі приватизації земель державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій або приватизації земельних ділянок, які перебували у користуванні такого платника, або виділеної в натурі власнику земельної частки або паю, а також така земельна ділянка, отримана платником податку у спадщину.

   Зверніть увагу, що зазначене звільнення від оподаткування буде застосовуватися у разі перебування майна у власності платника податку понад три роки, за виключенням майна, яке було отримане таким платником податку у спадщину.

Податківці зазначають, що для  цілей оподаткування  окремо не буде визначатися дохід від відчуження господарсько-побутових споруд, що розташовані на одній ділянці з житловим або садовим або дачним будинком та продаються разом з ним.

  • Оподаткування другого упродовж року продажу перелічених об’єктів нерухомості або першого продажу інших об’єктів нерухомості буде оподатковуватися податком на доходи фізичних осіб з величиною ставки ПДФО у 5 відсотків, а також військових збором у величині 1,5%.
  • Оподаткування податком на доходи фізосіб третього протягом року та наступних продажів зазначених об’єктів нерухомості, або продажу другого та наступних об’єктів нерухомості, не згаданих у наведеному переліку, відбувається за ставкою ПДФО 18% та 1,5% військового збору.

Разом з цим передбачена можливість щодо зменшення суми оподатковуваного за ставкою 18% доходу, отриманого від продажів об’єктів нерухомості, на величину підтверджених відповідними документами витрат платника податку на придбання об’єкта нерухомості, який знаходиться на території України.

Витрати на придбання нерухомості 

Розглянемо, що може вважатися витратами на придбання об’єкта нерухомості.

(розгорніть, щоби переглянути)

До таких витрат належать:

  • кошти, що сплачені як вартість цінних паперів та майнових прав, погашення яких відбулося шляхом передачі об’єкта нерухомості або його частини;
  • кошти, які передані в управління управителю фонду фінансування будівництва;
  • витрати на придбання об’єкта нерухомості на етапі незавершеного будівництва;
  • вартість об’єкта нерухомості, що був переданий платнику податків у власність як оплата його частки у статутному капіталі господарського товариства при виході такого платника податків із складу учасників юрособи;
  • вартість предмета іпотеки, за якою іпотекодержатель набув у власність предмет іпотеки;
  • витрати на придбання об’єкта нерухомості на підставі договору купівлі-продажу, або міни, серед іншого, вартість майна, переданого в якості компенсації за зазначеними договорами;
  • сума реєстраційних зборів, державного мита, інших аналогічних платежів, які здійснюються внаслідок придбання чи отримання фізичною особою прав на об’єкт нерухомості;
  • вартість об’єкта нерухомості, задекларованого особою як об’єкт декларування у порядку одноразового спеціального добровільного декларування,згідно з положеннями підрозділу 9-4 розділу XX Податкового Кодексу України;
  • вартість об’єкта нерухомості, отриманого  платником податків акціонером, учасником, партнером, пайовиком, засновником, контролюючою особою при ліквідації або припиненні юридичної особи, іноземної юрособи чи утворення без статусу юридичної особи, також і іноземного утворення без статусу юридичної особи;
  • витрати, що понесені платником податків для будівництва об’єкта нерухомості.

У випадку дарування платнику податків об’єкта нерухомості такий об’єкт вважається придбаним ним за вартістю, яка дорівнює сумі державного мита, реєстраційного збору чи інших аналогічних платежів, податків та зборів, що були сплачені у зв’язку з таким даруванням.

  Зверніть увагу: у випадку, якщо платник податку використав право щодо зарахування витрат, він повинен задекларувати доходи від усіх операцій з продажу чи обміну об’єктів нерухомості, що проведені упродовж звітного податкового року. Такий обов’язок виникає у платника податку також і в тому випадку, якщо стороною договору купівлі-продажу або міни об’єкта нерухомого майна є юридична особа чи самозайнята особа.

Подання копій документів на підтвердження перелічених витрат здійснюється одночасно з податковою декларацією.

Зазначається, що платник ПДФО повинен самостійно обчислити величину зменшення  доходу від продажу об’єктів нерухомості на суми зазначених витрат. Разом з тим, у випадку коли таку нерухомість придбає юридична чи самозайнята особа, розрахувати суму зменшення доходу на величину зазначених витрат повинен саме покупець як податковий агент.

Оподаткування ПДФО доходів від продажу рухомого майна 2022

Відповідно до оновлень, затверджених Законом України №1914, починаючи з 2022 року дохід, що отриманий платником податку від продажу чи обміну упродовж року третього та подальших об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда чи іншого транспортного засобу, можна зменшити на вартість зазначеного об’єкта рухомого майна. Разом з тим висувається важлива умова: зазначене положення працює лише у разі, якщо таке майно було задекларовано продавцем як об’єкт декларування у порядку одноразового спеціального добровільного декларування. 

Іншої можливості щодо зменшення суми доходу, який обкладається ПДФО, від продажу рухомого майна, актуальне законодавство не передбачає.

Як обкладається ПДФО власно вирощена продукція

Закон №1914 вніс змін до підпункту 165.1.24 Податкового Кодексу України. Згідно із внесеними оновленнями, у 2022 році звільнення від обкладення ПДФО доходів з реалізації власно вирощеної продукції залежить від суми отриманого доходу. Пільга щодо звільнення власно вирощеної продукції від ПДФО буде надана в разі, якщо величина отриманого доходу не більша за 12 розмірів мінімальної зарплати, тобто 78 тис. грн. Раніше така пільга залежала від розміру земельної ділянки.

Оподаткування доходу ФОП 2022

Відповідно до оновлень, затверджених Законом №1914, починаючи з 1 січня 2022 року фізичні особи підприємці, що перебувають на загальній системі оподаткування, мають можливість зменшити базу оподаткування на витрати на роялті за використання об’єктів авторського права чи суміжних прав, відповідно до пункту 177.4.3 Податкового Кодексу України.

Оновлений порядок сплати ПДФО 2022 для доходів з продажу енергії

Деякі норми, передбачені Законом №1914, вступили у дію раніше за дату 01.01.2022, встановлену для більшості змін. До таких норм належить і зміна щодо сплати податковим агентом податку на доходи, отримані від продажу електричної енергії, виробленої генеруючими установками, що вступила в дію від 22.12.2021 року від дати, наступної за днем офіційної публікації Закону №1914. 

Таким чином, з цієї дати податок, що нарахований податок з доходів, отриманих від продажу електричної енергії, виробленої з альтернативних джерел енергії генеруючими установками фізосіб податковим агентам слід сплачувати до відповідного бюджету за місцем розташування генеруючих установок.

Перелік неоподатковуваних доходів розширено 2022

Законом №1914 доповнено пункт 165.1 Податкового Кодексу України, що встановлює список доходів, які не враховуються у загальний місячний або річний оподатковуваний дохід. До переліку неоподатковуваних доходів внесено наступні види доходів:

  • вартість соціальних послуг та реабілітаційної допомоги (норма діє з 22.12.2021);
  • вартість соціальної допомоги в натуральній формі малозабезпеченим сім’ям, що отримана від надавачів соціальних послуг відповідно до Закону  «Про соціальні послуги» (діє з 1 січня 2022 року;
  • сума доходу у вигляді підтримки, наданої Фондом Президента України з підтримки освіти, науки та спорту (норма діє з 22.12.2021).

Також до підрозділу 1 розділу ХХ Податкового Кодексу додано пункт 18, відповідно до якого в  у загальний місячний або річний оподатковуваний дохід не враховуються доходи, отримані платником у вигляді:

  • часткової чи повної компенсації відсоткових ставок, що підлягає виплаті за бюджетною програмою  «Забезпечення функціонування Фонду розвитку підприємництва» та державною програмою впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян житлом на умовах, встановлених Кабінетом міністрів України;
  • суми коштів, що отримані платником податку на безповоротній основі від Фонду розвитку інновацій.

Зазначені виключення з переліку доходів, що підлягають оподаткуванню, вступили в діють від 01.01.2022.

Податкова знижка 2022 — додано витрати на лікування від ковіду

Закон №1914 вніс також низку змін, що стосуються податкової знижки. Зокрема:

  • встановлено, що орган контролю не може вимагати від платника податку надання інформації, документів чи їхніх копій, що знаходяться в автоматизованих інформаційних і довідкових системах, реєстрах та базах даних органів державної влади, відомості з яких органи контролю можуть отримати безкоштовно згідно з Податковим Кодексом;
  • опікуни/піклувальники можуть включити до документально підтверджених витрат кошти на сплату за навчання (пункт 166.3.3 ПКУ) та лікування (пункт 166.3.4 ПКУ) особи, над якою встановлено опіку чи піклування, або яку влаштовано до прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу, якщо такий платник податку є опікуном, або піклувальником, або прийомним батьком, прийомною матір’ю, або батьком-вихователем, матір’ю-вихователькою;
  • до податкової знижки можна включити витрати на лікування від ковіду.

Зазначена норма встановлена у підрозділі І Перехідних Положень ПКУ. Передбачено, що за результатами 2021 та 2022 років при реалізації права на податкову знижку в повному обсязі можливо включити  витрати на:

  • лікування гострої респіраторної хвороби COVID-19, придбання відповідних лікарських засобів і виробів медичного призначення;
  • витрати на проведення вакцинації проти COVID-19;
  • витрати на сплату страхових платежів, страхових внесків, страхових премій, що виплачуються страховику-резиденту за договорами страхування на випадок захворювання на COVID-19 платника податку та членів його сім’ї першого ступеня споріднення.

 Актуальні новини 

Читайте також інші матеріали:

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті