logo

Жовта зона з 23 вересня: які обмеження чекають бізнес?

Поділитись

Від опівночі 23 вересня встановлюється жовтий рівень карантину для території України — держкомісія ухвалила рішення. Що очікує на бізнес — розбираємось у цій статті.

Отже,  21.09.2021 держкомісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій провела позачергове засідання та ухвалила рішення щодо доцільності повернення країни до жовтої зони карантину. Наразі жовтий рівень торкнеться усієї України, без розподілу за регіонами. 

Що зміниться у жовтій зоні?

Як ми повідомляли раніше, обмеження жовтої зони карантину були дещо змінені. Докладно про нові правила карантину для бізнесу ви можете проглянути у цій новині:

Карантин по-новому: що змінюється після 20 вересня?

Якщо коротко, то:

  • давно анонсовані МОЗ привілеї для вакцинованих громадян закріплено у тексті нової Постанови №954;
  • прописане у законодавстві формування сертифікатів вакцинації та рівні додаткових можливостей, які надаються різними сертифікатами за різних умов.

Зокрема, визначено, що при жовтому рівні карантину діятимуть такі уточнення до попереднього списку обмежень:

  • можливість відвідування закладів освіти у разі вакцинації 80 і більше відсотків персоналу (або наявності у них негативного ПЛР-тесту).
  • визначені обмеження для жовтої зони не торкнуться тих бізнесів, де вакциновано 80 і більше відсотків співробітників, що підтверджується відповідними сертифікатами, отриманими через портал Дія або у сімейного лікаря;
  • усі відвідувачі бізнесів, діяльність яких підпадає під обмеження жовтого рівня, звільняються від таких обмежень та можуть вільно відвідувати заклади, у разі їх вакцинації;
  • прийом бізнесами відвідувачів дозволено за умови показника у 100% вакцинованих.

Сертифікати — жовтий і зелений, яка різниця

Жовтий сертифікат означає отримання однієї дози дводозної вакцини.Під час жовтого рівня карантину він дає права, аналогічні зеленому;

Зелений сертифікат передбачає отримання двох доз дводозної вакцини або однієї дози однодозної вакцини, тобто проходження повного курсу вакцинації.

Варто зауважити, що:

  • у жовтій зоні жовтий і зелений сертифікати практично однакові за можливостями для свого власника;
  • у червоній зоні привілеї матимуть лише власники зелених сертифікатів. Зважаючи на те, що більшість вакцин передбачає близько 4 тижнів між дозами, варто подбати про першу дозу до початку введення серйозніших обмежень.

Зверніть увагу! Паперові сертифікати не треба друкувати на кольоровому папері, просто білого буде достатньо.

Нагадаємо, що заборонено у жовтій зоні за оновленими правилами

Обмеження жовтої зони передбачають заборону на:

  • масові заходи за участю більше 1 особи на 4 квадратні метри площі;
  • заповненість кінозалів та залів інших закладів культури понад 50% місць;
  • заповненість спортзалів і фітнес-центрів більше ніж 1 особа на 10 кв. метрів;
  • робота закладів освіти, окрім тих, де не менше 80% персоналу мають жовтий або зелений COVID-сертифікат.
  • робота закладів, що надають послуги з розміщення, окрім готелів, санаторно-курортних закладів, установ і закладів, які надають соціальні послуги, реабілітаційних установ, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку та інших винятків, визначених  пунктом 2-2 постанови №1236.

Зауважте, що наведені заборони не стосуються бізнесу у випадку вакцинації 80 і більше відсотків працівників та  100% відвідувачів закладів чи заходів, за винятком неповнолітніх.

Що із залученням працівників до вакцинації?

Інші прогнози МОЗ та влади, що включали можливість виконання робіт, які передбачають значні соціальні контакти, як от водії автобусів, офіціанти тощо, виключно вакцинованими співробітниками, наразі не здійснені. Натомість невакцинованих працівників, чия робота передбачає значну кількість соціальних контактів, не можна звільняти, а слід перевести на іншу роботу, про що неодноразово зауважувало Мінекономіки. Про це ми повідомляли тут:

Працівник не може бути звільнений за відмову вакцинуватися — позиція Мінекономіки.

Разом з тим, звертаємо вашу увагу на  статтю 12 закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», що встановлює обов’язок щеплень проти інфекційних хвороб для працівників окремих професій, виробництв та організацій. У цьому разі вакцинація від коронавірусу прирівнюється до стандартного набору необхідних щеплень та є необхідною для продовження виконання роботи.

Таку позицію поділяє і МОЗ. На засіданні Уряду 22 вересня голова Мінохорони здоров’я Віктор Ляшко наголосив, що в Україні буде запроваджена обов’язкова вакцинація проти COVID-19 для таких категорій:

  • для працівників закладів освіти;
  • працівників міністерств;
  • працівників центральних органів виконавчої влади та їх структурних підрозділів;
  • місцевих державних адміністрацій.

Про це читайте у нашій новині: Кого зобов’яжуть вакцинуватися: сюрприз від МОЗ

Також Ляшко зазначив, що серед таких категорій, як медики, військові Збройних сил України та структури МВС, вакцинація яких проводилася пріоритетно, досягнуто 80% охоплення.

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті