logo

Виправлення помилок в єдиній звітності — лист ДПС

Поділитись

Докладні роз’яснення про коригування у Розрахунку після закінчення строку подання Розрахунку з типом «Звітний» або «Звітний новий», платниками, які мають відокремлені підрозділи, що не уповноважені нараховувати, утримувати і сплачувати податок до  бюджету — у листі  ДПС від 13 липня 2021 року № 15832/7/99-00-04-03-01-07.

Для досягнення однозначного тлумачення  способу коригувань помилок в Податковому розрахунку  після закінчення терміну подання Розрахунку з типом «Звітний» або «Звітний новий», допущених платниками, які мають відокремлені підрозділи, не уповноважені нараховувати і сплачувати податок до бюджету  податківці надали відповідь у листі-роз’ясненні від 13.07.2021.

Завантажити Лист ДПС від 13.07.2021 року №15832/7/99-00-04-03-01-07

Розглянемо деякі приклади, наведені у листі.

Наказом № 773 встановлена форма Розрахунку, а також Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого ЄСВ.

Положення, визначені у Порядку, повинні засотсовуватись усіма платниками, яких стосуються, та є обов’язковими до виконання платниками податків, а також органом контролю.

Податкові агенти, а також платники ЄСВ повинні подавати у встановлені ПКУ для податкового кварталу терміни Розрахунок, до контролюючого органу за основним місцем обліку. Такий розрахунок подається з розбивкою по місяцях звітного кварталу.

Як відображають суми нарахованого ЄСВ платники, що мають відокремлені підрозділи?

ЄСВ — консолідований страховий внесок, що збирається до системи держстрахування в обов’язковому порядку та на регулярній основі для захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування. Частина 2 статті 8 Закону №2464 визначає, що ЄСВ не входить до системи оподаткування.

Пункт 2 розділу І Загальних положень Порядку встановлює наступні визначення, що знадобляться при заповненні Розрахунку та додатків до нього:

  • податковий агент – це податковий агент визначений підпунктом 14.1.180 пункту 14.1 статті 14 Кодексу;
  • платник єдиного внеску – це платник єдиного внеску, визначений пунктами 1 та 16 частини першої статті 4 Закону № 2464;
  • платник – податковий агент та платник єдиного внеску.

У випадку, коли відокремлений підрозділ юрособи не вповноважений здійснювати нарахування і сплату податку, податковий розрахунок за такий підрозділ слід подавати юрособі до контролюючого органу за основним місцем обліку. Це встановлює пункт 176.2 ПКУ та абзацом другий пункту 3 розділу II Порядку.

Розрахунок містить:

  • рядок 032 – обов’язковий для заповнення, де відображається код Кодифікатора за місцезнаходженням платника або його відокремленого підрозділу, якщо Розрахунок подається податковим агентом за відокремлений підрозділ. Рядок слід заповнити незалежно від наявності відокремлених підрозділів.
  • рядок 033 – заповнюють лише податкові агенти при поданні розрахунку за відокремлений підрозділ. Тут слід внести відомості стосовно відокремленого підрозділу юрособи, зокрема повне найменування такого підрозділу.

Зауважте, що додатки до Розрахунку, де вказано дані щодо сум нарахованого ЄСВ, не містять рядків для вказання коду Кодифікатора за місцезнаходженням платника або його відокремленого підрозділу, якщо Розрахунок подається податковим агентом за його відокремлений підрозділ.

Відповідно у разі подання Розрахунку юрособою (головним підприємством), цей Розрахунок буде містити відомості про суми нарахованого ЄСВ як по застрахованих особах головного підприємства так і по всіх застрахованих особах структурних підрозділів.

У випадку наявності відокремленого підрозділу, що не нараховує та не сплачує податок, не має окремого балансу, не здійснює розрахунки із застрахованими особами для сплати ЄСВ на небюджетні рахунки, головне підприємство повинно заповнити окремий Розрахунок за такий підрозділ з проставленням у рядку «033» повного найменування відокремленого підрозділу за який подається такий Розрахунок та Додаток № 4ДФ.

У разі, коли юрособа, що є головним підприємством та має відокремлені підрозділи, подала  Розрахунок з типом «Звітний» або «Звітний новий» з поданням лише додатків 4ДФ без додатків з відомостями щодо сум нарахованого ЄСВ по застрахованим особам, та в Розрахунку не заповнено рядок 033, вважається, що такий Розрахунок поданий за головне підприємство.

Коли Розрахунок є прийнятим?

Поданим і прийнятим до граничного терміну подання слід вважати Розрахунок, що прийнятий контролюючим органом та пройшов всі контролі, у тому числі під час завантаження до Реєстру страхувальників та Реєстру застрахованих осіб, залишається чинним під час прийняття контролюючим органом наступного Розрахунку за такий звітний період. Таке положення встановлене у пункті 2 розділу V Порядку.

Як здійснюється коригування у Податковому розрахунку?

Виправлення помилок у Розрахунку визначає розділ V Порядку.

У випадку, коли виникає потреба виправити дані у Розрахунку з типом «Звітний» або «Звітний новий» після закінчення строку подання їх подання платнику податків слід сформувати Розрахунок з типом «Уточнюючий».

Якщо юрособа, що має відокремлені підрозділи, подала Розрахунок тільки з додатками 4ДФ до Розрахунку з типом «Звітний» або «Звітний новий» без додатків стосовно відомостей про суми нарахованого ЄСВ, вказана юрособа повинна подати Розрахунок з типом «Уточнюючий».

Такий самий порядок для проведення коригувань визначено для платників без відокремлених підрозділів.

Повний текст листа ви можете завантажити тут.

Інші матеріали щодо виправлень в об’єднаній звітності:

Читайте також:

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті