logo

Лікарняні працівникам, що відмовились від вакцинації, не будуть виплачуватись

Поділитись

Фонд соціального страхування інформує, що на час відсторонення працівників від роботи за ухилення від вакцинації, лікарняні таким працівникам виплачуватися не будуть. Детальніше у статті.

Виплата лікарняних відстороненим з 8 листопада працівникам — позиція ФСС

На офіційному веб-порталі Фонд соціального страхування повідомив, що у зв’язку з набуттям чинності Постанови Кабміну  №1096 та Наказу МОЗ №2153, з 8 листопада повинні бути відсторонені від виконання робочих обов’язків невакциновані працівники, визначені у Наказі МОЗ №2153.

Детальніше про відсторонення працівників на підприємстві та формування відповідного наказу читайте у цьому матеріалі.

ФСС зазначає, що допомога по тимчасовій непрацездатності працівникам, що були відсторонені від виконання робочих обов’язків внаслідок ухилення від обов’язкового профілактичного щеплення проти COVID-19, виплачуватися не буде. Встановлено, що виплата допомоги не буде відбуватися за період тимчасової непрацездатності, що співпадає з часом  відсторонення працівника від роботи.

ФСС наголошує, що відсторонення працівників, яким Наказ МОЗ №2153 встановлює  обов’язковість вакцинації від СOVID-19 та які при цьому ухиляються від вакцинації, перш за все призначене для убезпечення їхніх співробітників, відвідувачів, студентів тощо від підвищеного ризику інфікування та подальшого поширення коронавірусної хвороби. Визначено, що відмова працівника від вакцинації за відсутності абсолютних протипоказань становить небезпеку для його оточення.

Як ФСС мотивує відмову по оплаті лікарняних у разі настання непрацездатності під час відсторонення працівника?

ФСС визначає, що у такому випадку тимчасова непрацездатність не підлягатиме фінансуванню. Згідно до законодавчих норм про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, виплати при тимчасовій непрацездатності повинні  компенсувати заробіток застрахованої особи, що був втрачений нею протягом лікування. Варто зауважити, що на час відсторонення зазначеного працівника від роботи припиняється і виплата йому зарплати. Відповідно, відсутня втрата заробітку через хворобу або травму протягом періоду відсторонення працівника від роботи через вищенаведені причини.

Список професій, виробництв та організацій, працівникам яких необхідно в обов’язковому порядку вакцинуватися від COVID-19 для продовження виконання своїх обов’язків, визначений у наказі Міністерства охорони здоров’я від 04.10.2021 № 2153. Відтак до такого переліку належать співробітники:

  • центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів;
  • місцевих державних адміністрацій та їх структурних підрозділів;
  • закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності.

Постанова Кабміну від 20.10.2021 № 1096 передбачає обов’язок керівників таких підприємств, установ та організацій відсторонити від роботи працівників, для яких встановлено обов’язок проведення профілактичних щеплень проти СOVID-19, та які відмовились від такої вакцинації. Разом з цим варто зауважити, що:

  • особи, що мають абсолютні протипоказання до проведення такого щеплення та надали керівнику відповідну довідку, сформовану медзакладом за визначеною формою, є винятком та не можуть бути відсторонені від роботи;
  • особи, які мають принаймні першу дозу вакцинації, не є  такими, що ухиляються від проведення вакцинації.

Детальніше про юридичні аспекти відсторонення  читайте у нашій попередній статті.

Інші важливі новини для вас

Читайте також:

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті