logo

Посилення карантину: нові зміни з 21 жовтня

Поділитись

Кабінет міністрів України попереджає про посилення обмежень у зв’язку з карантином. Від 21 жовтня буде запроваджено обмеження проїзду для невакцинованих громадян у громадському транспорті.

Прийнято рішення щодо доповнення Постанови №1236 новими пунктами

Відбулась нарада Уряду за участі президента у зв’язку із ситуацією, викликаною коронавірусом COVID-19. За наслідками наради повідомляється, що  Кабмін та МОЗ планують почати посилення карантинних заходів на території України. Посилення обмежень торкнуться проїзду в громадському транспорті невакцинованих громадян. Окрім того, МОЗ, як і попереджав раніше, планує запровадити обмеження для відвідування закладів харчування, а саме надати право знаходитися в закладах харчування лише у разі наявності у громадян сертифікатів про вакцинацію. Про це ми повідомляли в одному з наших попередніх матеріалів на тему карантину в Україні.

Також повідомляється про початок інспекцій щодо додержання карантинних заходів та встановлених чинною редакцією Постанови №1236 вимог:

  • у закладах громадського харчування;
  • у кінотеатрах;
  • інших місцях масового перебування людей.

Нагадаємо, раніше ми писали про перелік професій, для яких МОЗ встановив обов’язкову вакцинацію та про те, що відповідні перевірки для цього переліку попередньо буде проводити Держспоживслужба. Аналогічні перевірки для громадян планує проводити поліція, яка вже завершила роботу над програмним забезпеченням для сканування qr-коду в додатку Дія.

Отже, 11 жовтня на позачерговому засіданні Кабміну вирішено оновити текст Постанови №1236 та додати нові пункти, що доповнюють обмеження. Наразі тексту постанови, яка би вносила наведені зміни, немає.

Які зміни чекають на українців?

Планується посилити обмеження, встановлені для пасажирських перевезень у регіонах з рівнями епідеміологічної небезпеки жовтий, помаранчевий чи червоний.

Станом на 12 жовтня 2021 показникам помаранчевого рівня епіднебезпеки відповідає вже 15 областей України.

Міністр охорони здоров’я зазначив, що нові правила перевезення пасажирів перш за все є вимушеним кроком, що допоможе стримувати швидкість розповсюдження коронавірусу. Відповідно, водіям і за наявності персоналу, а також пасажирам пасажирського транспорту необхідно буде мати при собі документи на підтвердження вакцинації або негативного результату тестування. Віктор Ляшко повідомив, що коли зміни до наявних обмежень будуть внесені, сертифікат вакцинації або результат тесту буде умовою здійснення регулярних та нерегулярних перевезень будь-яким видом транспорту. 

Відповідні обмеження планується запровадити з 21.10.2021.

За наявності яких документів можна буде їздити у громадському транспорті

Після 21 жовтня міжрегіональні перевезення пасажирів у регіонах, де встановлено жовтий, помаранчевий або червоний рівень епіднебезпеки, перевезення будуть можливі при наявності у водіїв, екіпажу авіатранспорту та пасажирів одного із таких документів: 

  • документа про проходження повного курсу вакцинації або документа про отримання однієї дози дводозної вакцини для жовтого рівня;
  • міжнародного, внутрішнього сертифіката або іноземного сертифіката, що підтверджує вакцинацію від COVID-19, негативний результат тестування методом полімеразної ланцюгової реакції або одужання особи від зазначеної хвороби, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням додатка Дія;
  • негативного результату тестування на COVID-19 методом ПЛР або експрес-тесту на визначення антигену коронавірусу SARS-CoV-2, що чинний 72 години.

Такі правила торкнуться регулярних та нерегулярних пасажирських перевезень:

  • автомобільний транспорт на автобусних маршрутах;
  • авіаційний транспорт;
  • залізничний транспорт.

Встановлені винятки: нові правила не стосуватимуться міських та внутрішньообласних перевезень.

Хто несе відповідальність за наявність у пасажирів відповідних документів?

Визначено, що відповідальність за наявність у водіїв, екіпажу та пасажирів наведених вище документів несе перевізник.

Важливі новини для бухгалтера

Читайте також:

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті