logo

Токени відтерміновано, але не для всіх – подробиці тут

Поділитись

Використання е-підписів на сертифікатах відкритого ключа дозволили до кінця карантину — прийнято постанову Кабміну. Проте є винятки — розглядаємо в ці статті.

Е-підпис на звичайних носіях дозволений до кінця карантину

Раніше ми інформували, що Постанова Кабінету міністрів України від 3 березня 2020 № 193 надавала в рамках експериментального проєкту можливість використовувати удосконалені е-підписи та печатки, що  базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів. Таким чином удосконалені е-підписи на звичайних носіях мали ту ж саму юридичну вагу, що і кваліфіковані електронні підписи, які базуються на захищених носіях. зокрема, токенах. Разом з тим ця Постанова  встановлювала винятки, коли використання КЕП та токенах було обов’язковим. До таких винятків належали:

  • органи держвлади, державні підприємства, установи, організації, органи місцевого самоврядування тощо;
  • держреєстратори, нотаріуси, укладення правочинів, що підлягають нотаріальному засвідченню чи державній реєстрації тощо;
  • об’єкти критичної інфраструктури;
  •  кваліфіковані надавачі довірчих е-послуг, центральний засвідчувальний орган.

Передбачалося, що ця постанова діятиме до 5 березня, а після цієї дати всім, у тому числі приватному бізнесу, необхідно буде перейти на використання кваліфікованого електронного підпису, який базується на захищених носіях — КЕП на токенах.

ДПС також повідомляли, що авторизація в  інформаційно-комунікаційних системах податкової та подання е-документів  буде здійснюватися з використанням КЕП на захищених носіях, у тому числі хмарних. Докладніше про це читайте за посиланням.

23.02 дату обов’язкового початку застосування КЕП було перенесено на 31 березня 2022 року, тобто до закінчення карантину на території України. Нагадаємо, що постанова КМУ від 23.02.2022 № 229 вносить зміни до попередніх  постанов КМУ від 09.12.2020 р. № 1236 і від 29.06.2021 р. № 677. Таким чином, попередній термін закінчення карантину, встановленого Кабміном для запобігання поширенню коронавірусної хвороби COVID-19, припадає на 31 травня 2022 року. До цієї ж дати дозволене використання е-підписів на сертифікатах відкритого ключа.

Таким чином, тимчасово, упродовж карантину, дозволене застосування е-підписів чи е-печаток на сертифікатах відкритого ключа без відомостей зберігання особистого ключа на засобах кваліфікованого електронного підпису чи печатки. Встановлено, що користувачі довірчих е-послуг використовують такі е-підписи та печатки для здійснення:

  • електронної взаємодії;
  • електронної ідентифікації та автентифікації.

До 31 травня 2022 використовувати електронні підписи та печатки можливо у разі, якщо законодавство передбачає використання тільки кваліфікованих е-підписів чи е-печаток або засобів електронної ідентифікації з високим рівнем довіри. Таким чином, до 31.05.2022 використання токенів відкладається.

Кому потрібно використовувати токени до 31 травня 2022

Разом з тим, передбачені випадки, коли використанні захищених носіїв для кваліфікованих е-підписів та печаток є обов’язковим. Такими винятками є:

  • вчинення в е-формі правочинів, що підлягають нотаріальному посвідченню та/або державній реєстрації;
  • у випадках, установлених законом;
  • у випадках, пов’язаних з високим ризиком для інформаційної безпеки, що визначається власниками відповідних інформаційних та інформаційно-комунікаційних систем відповідно до абзацу другого частини 2 статті 17 Закону України «Про електронні довірчі послуги».

Застосування КЕП на захищених носіях у цих випадках є обов’язковим.

Останні новини для вас

Актуальні статті за останній час:

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті