logo

ВРУ відтермінувала надання інформації про бенефіціарів

Поділитись

Нарешті хороша новина: кінцевий термін подання бенефіціарів перенесли на 11 липня 2022 року! Проте звітувати як і раніше потрібно всім. Докладно читайте у матеріалі.

Мабуть найочікуваніший юрособами законопроєкт №5807, що передбачав перенесення терміну, прийнято 8 жовтня у першому читанні.

Оновлення: Закон №1805-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо зазначення та подання відомостей про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності юридичної особи» офіційно опублікований у “Голосі України” №193 від 9 жовтня 2021. Закон вступає в дію з наступного для від офіційної публікації, тобто з 10.10.2021.

Про законопроєкт №5807

Нагадаємо, законопроєкт було зареєстровано ще 20 липня 2021. Вже тоді автори проєкту зазначали, що подати усю необхідну інформацію у термін від 11 липня до 10 жовтня нереально, зважаючи, що в Україні понад 1 млн юридичних осіб. Проєкт передбачав такі зміни:

  • подовження терміну з трьох місяців до одного року, тобто до 11 липня 2022;
  • внести зміни до переліку юросіб, зобов’язаних звітувати щодо кінцевих бенефіціарів, зокрема, виключити з цього списку юросіб засновниками і кінцевими бенефіціарами яких є виключно фізичні особи.

Окрім того, автори проєкту №5807 також передбачали, що подавати нотаріально засвідчені копії документів підтвердження особи варто лише у таких випадках:

  • коли зазначений документ відсутній в матеріалах реєстраційної справи;
  • у разі внесення змін до такого документа.

Наголошувалось, що в інакшому разі така вимога є зайво бюрократичною та несе необґрунтоване навантаження на юросіб.

Проте у липні та серпні цей проєкт навіть не розглядався, а вже у вересні ми мали змогу переконатися у правоті авторів законопроєкту. Попри це, Мінфін забракував цей проєкт. Пізніше проєкт було підтримано профільним комітетом ВРУ, який порадив прийняти його у першому читанні та загалом. Про це ми писали у новині: що відомо про прийняття проєкту №5807 та перенесення термінів?

Який кінцевий текст проєкту №5807?

Відповідно до висновку Комітету ВРУ від 6 жовтня, законопроєкт №5807 прийнято у новій редакції. Зокрема, з оновленої редакції вилучено розкритиковані Мінфіном норми про звільнення деяких юросіб від подання відомостей про КБВ та подання нотаріально завірених копій документів. Тобто прийнято лише норму про продовження терміну подання відомостей про кінцевих бенефіціарних власників юросіб та структуру власності до 11 липня 2022 року.

Оновлення: Зверніть увагу, що норми остаточного тексту Закону №1805 передбачають лише продовження терміну подання відомостей щодо бенефіціарів юросіб та не звільняють юросіб, засновниками яких є виключно фізичні особи, від подання таких даних, як передбачала початкова редакція законопроєкту.

Інші новини про бенефіціарів

Читайте також:

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі
Людмила
11.10.2021

А раньше нельзя было принять такое решение,нужно было ждать последнего дня?????!!!! Что за ....?

Корисні статті