logo

Яким буде порядок видачі е-лікарняних? Проєкт Наказу МОЗ

Поділитись

Лікарняні по-новому 2021 — що пропонується новим наказом Мінохорони здоров’я?

Для чого розроблено наказ про електронні лікарняні

Планується, що формування електронних лікарняних дозволить:

  • унеможливити зловживання та фальсифікацію листків непрацездатності;
  • спростити отримання страхових виплат;
  • зробить доступнішими електронні послуги;
  • забезпечить новий порядок видачі та оформлення документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян;
  • зменшить витрати з держбюджету на закупівлю паперових бланків листків непрацездатності;
  • зменшить корупційні ризики стосовно видачі листків непрацездатності.

Інші матеріали про електронні лікарняні листки:

Встановлено терміни для застосування перехідної моделі електронних лікарняних — допрацьовано проєкт МОЗ

Новий порядок функціонування електронного реєстру листків непрацездатності. Що зміниться з червня 2021 — розповідаємо тут.

Як буде видаватися електронний лікарняний?

Порядок формування листків непрацездатності на підставі даних медичних висновків про тимчасову непрацездатність наступний:

  1. Дані медичних висновків про тимчасову непрацездатність, внесені до Реєстру медичних висновків  надходять з електронної системи охорони здоров’я. 
  2. Листок непрацездатності формується на підставі медичного висновку у разі ідентифікації пацієнта як застрахованої особи в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі – РЗО).
  3. Дати відкриття та закриття листка непрацездатності відповідають датам початку періоду дії та закінчення періоду дії медичного висновку, на підставі якого сформований цей листок непрацездатності.
  4. На підставі даних медичних висновків, що складають один випадок тимчасової непрацездатності, формується один листок непрацездатності, дата відкриття якого відповідає початку дії першого медичного висновку із цього випадку, а дата закриття – даті закінчення останнього медичного висновку із цього випадку тимчасової непрацездатності.
  5. Сформований листок непрацездатності у день створення (відкриття) стає доступним для перегляду в кабінетах страхувальника та застрахованої особи на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України, але до дати закінчення періоду його дії (закриття) не може передаватися до страхувальника як підстава для нарахування виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням.
  6. Період тимчасової непрацездатності у листку непрацездатності може бути скорочено на підставі надходження даних з електронної системи охорони здоров’я про скорочення періоду дії медичного висновку; медичний висновок з відміткою про новий випадок тимчасової непрацездатності в межах однієї категорії медичних висновків, в тому числі у разі надходження таких медичних висновків в один день.У такому випадку період дії листка непрацездатності скорочується датою винесення відповідного рішення медико-соціальною експертною комісією.
  7. Листок непрацездатності, сформований на підставі медичного висновку, дата початку періоду дії якого відповідає або передує даті припинення трудових відносин продовжується до фактичного закінчення випадку тимчасової непрацездатності, без урахування факту зміни статусу застрахованої особи в РЗО.

Особливості формування листків непрацездатності за причиною непрацездатності «вагітність та пологи» 

Листок непрацездатності з причиною непрацездатності «вагітність та пологи» передається страхувальнику як підстава для нарахування матеріального забезпечення у день його створення (відкриття).

На підставі відомостей про факт усиновлення дитини, що надходять від органів опіки та піклування формується листок непрацездатності на період з дати усиновлення до закінчення 56 календарних днів (70 календарних днів у разі одночасного усиновлення двох і більше дітей, 90 календарних днів – для жінок, віднесених до І – IІІ категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи).

Коли набере чинності цей наказ?

 Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

? Рахуєте середню зарплату для лікарняних вручну? На допомогу бухгалтеру існує готове програмне рішення – спеціальний Модуль ВідЛік для BAS. ДЕТАЛІ ТУТ.

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті