logo

Додаток 5 до декларації з ПДВ за старою формою: які показники можна виправити

Поділитись

Як відбувається уточнення показників у додатку 5 Д5 до Декларації з ПДВ у разі, якщо показники, які підлягають уточненню, були вказані у додатку за формою, що діяла раніше — розглядаємо у цьому матеріалі.

Різниця між додатком 5 у попередній формі та формі, встановленій наказом № 131.

У випадку виявлення у майбутніх податкових періодах помилок, платник податків повинен надіслати уточнюючий розрахунок до раніше поданої декларації. Такий розрахунок слід подавати за формою, що чинна на час подання розрахунку. Це передбачено пунктом 50.1 Податкового кодексу України. При уточненні слід керуватися термінами давності, що визначені у статті 102 Податкового кодексу.

Форма та порядок заповнення декларації затверджені наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21 та оновлена наказом № 734, а також  наказом № 131, які змінюють форму декларації та встановлюють нову редакцію додатків. Від березня 2021 року декларація з податку на додану вартість потрібно подавати за формою, що встановлена Наказом Мінфіну № 131.

Які показники підлягають уточненню?

У вказаній формі додаток 1 до нової форми декларації об’єднує переважну більшість показників, що були передбачені у додатках 1 і 5 форми, що діяла раніше.

Таким чином, якщо раніше додаток 5 містив розшифровку податкових зобов’язань, а також податковий кредит у розрізі контрагентів та періодів складання ПН, то у новій формі ці показники потрібно вказати у додатку 1 під назвою «Відомості про включені суми податку на додану вартість, вказані в податкових накладних, не зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) на дату подання податкової декларації з податку на додану вартість, до суми податкових зобов’язань за звітний (податковий) період». Слід зауважити, що до податкових зобов’язань у новому додатку слід вносити лише ті податкові зобов’язання, що відображені у ще не зареєстрованих на дату подачі декларації ПН.

Оскільки нова форма додатку 5 до декларації, визначена Наказом № 131, передбачає заповнення інших показників, ніж визначені у попередній формі додатку 5, що діяла в період, дані за який потрібно уточнити, такі показники слід вносити у відповідні рядки Додатку 1 за новою формою.

У випадку, коли помилки допущені в показниках, які не передбачені новою формою у додатку 1, такі показники не підлягають уточненню. 

Пов’язані новини за темою:

Заповнюємо Додаток 1 до декларації з ПДВ

Нульова ставка ПДВ — коли застосовуємо?

Рекомендації ДПС щодо заповнення заяви №1-ПДВ

Помилка в додатку 2 до декларації з ПДВ? Виправляємо разом

Свіжі коментарі податківців по заповненню декларації з ПДВ

Усе про виправлення помилок у додатку до Декларації з ПДВ

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті