logo

Складаємо графік відпусток — пояснює Держпраці

Поділитись

Фахівці ГУ Держпрацi в Одеськiй областi нагадали роботодавцям про особливості складання графіку відпусток: у якій формі слід скласти, що вказати та як затвердити.

Графік відпусток 2022 — як скласти

Встановлено, що черговість надання відпусток працівникам встановлюється відповідно до графіку відпусток, належним чином затвердженого та доведеного до відома працівників.

Графік відпусток встановлює чергу між працівниками для надання оплачуваних відпусток упродовж календарного року, зважаючи на потреби виробничих процесів підприємства та інтереси і можливості для відпочинку працівників. У графіку вміщуються дані щодо розподілу часу і черговості оплачуваних відпусток між працівниками усіх структурних підрозділів.

Графік відпусток слід розглядати як локальний нормативний акт роботодавця, що відноситься до організаційно-розпорядчої документації. Від часу затвердження графіку роботодавець та працівники повинні дотримуватися викладених у графіку положень.

Положення статті 10 Закону України від 15.11.1996 р.№ 504 «Про відпустки» та статті 79 Кодексу законів про працю України визначають, що графіки надання оплачуваних відпусток працівникам затверджуються:

  1. влaсником чи уповноваженим ним органом
  2. зa погодженням з виборним органом пeрвинної профспілкової організації, профспілковим представником aбо іншим уповноваженим на представництво тpудовим колективом органом.

Графік відпусток складається у довільній формі. Разом з цим, встановлено певні відомості, які потрібно вказати у графіку відпусток:

  • вид відпустки;
  • дати початку та закінчення відпустки;
  • кількість календарних днів відпустки.

Зверніть увагу:  при складанні графіка відпусток потрібно дотримуватися положень ДСТУ 4163:2020, що стосується організаційно-розпорядчої документації незалежно від носія інформації. Переглянути основні зміни, внесені стандартами ДСТУ 4163:2020, можна у наших попередніх статтях:

Основні особливості графіка відпусток

Наведемо основні аспекти, на які потрібно зважати при складанні графіка надання відпусток працівникам:

  • складання графіка відпусток обов’язкове нeзалежно від форм власності, виду дiяльності та галузевої належності — графік необхідно скласти навіть у разі, якщо  на підприємстві або у ФОП працює всього кілька працівників;
  • графік складається щорічно на наступний календарний рік;
  • форма графіка довільна, проте при створенні графіка роботодавцям слід використовувати загальні правила діловодства.

зверніть увагу  Автоматичний розрахунок середньої зарплати для лікарняних та відпускних у Модулі «ВідЛік» — тисніть, щоби дізнатися більше

Затвердження графіка відпусток

Порядок затвердження графіка відпусток:

  1. Посадова особа, яка сформувала графік відпусток, подає графік роботодавцю;
  2. Роботодавець погоджує графік відпусток з виборним органом пeрвинної профспілкової організації, профспілковим представником чи іншим уповноваженим на представництво тpудовим колективом органом;
  3. Роботодавець затверджує графік відпусток одним з наступних способів:
    • графік затверджується як окремий документ через накладання затверджувальної візи керівника, з указанням номеру, дати та потрібних реквізитів. У разі внесення змін зміни вносяться за такою ж формою і в такому порядку, як затверджувався графік.Зазвичай цей спосіб затвердження використовується у випадку, коли відсутні додаткові вказівки щодо виконання графіка.
    • графік і зміни до нього у разі їх появи затверджуються наказом. Такий спосіб затвердження графіку обирається у випадку, коли потрібно буде дати керівникам структурних підрозділів витяги із графіка відпусток чи вказівки.

Про особливості надання відпусток та їх види читайте тут

Відповідальність за відсутність графіка відпусток 2022

Мінсоцполітики у своєму листі вiд 29.07.2015 р. №191/10/136-15 «Щодо графіку відпусток» кваліфікує відсутність графіка відпусток як «порушення інших вимог трудового законодавства». Представники ГУ Держпраці в Одеській області зазначають, що за порушення інших вимог трудового законодавства» встановлена наступна відповідальність:

  • відповідно до частини 1 cтатті 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення на посадових осіб роботодавця накладається адмінштраф величиною від 510 до 1700 грн;
  • відповідно до абзацу 8 частини 2 статті 265 Кодексу законів про працю України на роботодавця накладається штраф у розмірі мінімальної зарплати за кожне виявлене порушення.

Актуальні новини для вас

Читайте також інші матеріали:

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті