logo

1 жовтня стартує проєкт Е-лікарняні. Схема роботи тут

Поділитись

Голова Комітету ВРУ з питань здоров‘я нації в офіційному телеграм-каналі повідомив, що з 1 жовтня 2021 будуть формуватися виключно електронні лікарняні.

Нагадаємо, раніше кінець перехідного терміну планувався на 1 вересня, проте не всі медичні заклади мали технічну можливість перейти на формування електронних медичних висновків протягом заявленого терміну. 28 вересня очільник Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації Михайло Радуцький повідомив, що від 01 жовтня лікарняні в Україні будуть оформлюватись виключно в електронному вигляді, з внесенням даних до електронної системи охорони здоров’я.

? Рахуєте середню зарплату для лікарняних вручну? На допомогу бухгалтеру існує готове програмне рішення – спеціальний Модуль ВідЛік у BAS. ДЕТАЛІ ТУТ.

Передбачається, що електронні лікарняні дозволять скоротити виплати за фіктивними листками непрацездатності. Радуцький зауважив, що на оплату лікарняних ФСС спрямував 10 мільярдів гривень лише за вісім місяців поточного року, а працівники Фонду можуть перевірити лише десяту частину від загальної кількості листків непрацездатності. Відтак нові електронні лікарняні допоможуть ефективніше боротися з корупцією, оскільки:

  • у системі буде відображено, скільки та кому конкретні лікарі видають лікарняних листків;
  • кожен документ засвідчується електронним підписом медичного працівника.

Окрім того, варто нагадати, що МОЗ запровадило обов’язкову вакцинацію для деяких категорій працівників і вже підготувало відповідний законопроєкт. Про те, чи уповноважене МОЗ на такі дії та що передбачається новим проєктом, читайте тут.

Наскільки насправді система готова до переходу на електронні лікарняні?

Від червня тривало навчання медичних працівників роботі у новій системі, а наразі 2,9 тисячі лікарень вже мають можливість формувати е-лікарняні. Від старту перехідного періоду сформовано майже мільйон медвисновків щодо непрацездатності у новій системі.

Проте ФСС на своєму сайті регулярно сповіщав про проблеми у роботі електронного кабінету на порталі ПФУ, через який роботодавці можуть переглядати лікарняні, відкриті для їхніх працівників. Наразі функціонування кабінету досі викликає питання, і бухгалтери змушені самотужки шукати виходу з ситуації, коли лікарняні просто висять на сайті ПФУ.

У повідомленнях від Фонду неодноразово повідомлялось, що виявлені помилки будуть допрацьовані у термін до 01 жовтня. Що ж, чекаємо і нагадуємо схему шляху лікарняного від ФСС:

1 жовтня стартує проєкт Е-лікарняні. Схема роботи тут

З питаннями стосовно роботи кабінету роботодавця на порталі ПФУ радимо звертатися на гарячу лінію Пенсійного Фонду: 0 800 503 753.

Актуальні новини за темою

Вам може бути цікаво:

Часті запитання щодо е-лікарняних — нові відповіді від ФСС

Як буде відбуватися оприлюднення даних з реєстру е-лікарняних

Як оформити в Медок заяву-розрахунок на лікарняні

Відкриття лікарняного віддалено більше неможливе

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті