logo

Жовта зона карантину в Україні з 13 вересня? Подробиці

Поділитись

Запровадження жовтого рівня карантинних обмежень повернеться? Розглядаємо передумови і ймовірні  дати.

Оновлення: за повідомленням РБК-Україна, Кабінету міністрів знадобиться близько двох тижнів для підготовки до переходу країни на новий рівень карантинних обмежень. Приблизно тиждень займе підготовка відповідної постанови та розробка нових обмежень для жовтого та помаранчевого рівня ризику. Ще тиждень потрібен буде для набрання чинності такою постановою.

Разом з тим, за повідомленням МОЗ, за 08 вересня 2021 в Україні зафіксовано 3 663 випадки нового захворювання. Ще на початку тижня повідомлялося про необхідність швидкого запровадження жовтого рівня обмежень для уникнення локдауну впродовж найближчого місяця.

Знову зростання захворюваності та повернення до обмежень

Протягом серпня кількість нових випадків захворювання на ковід постійно підвищувалась. За результатами тестувань останнього тижня серпня і вересня коєфіцієнт виявлених випадків захворювання перетнув встановлені для зеленого рівня 4 відсотки. У зв’язку з цим Міністерство охорони здоров’я підготувало відповідне звернення до Кабінету Міністрів. Планується, що жовтий рівень епідеміологічної небезпеки буде встановлений вже з наступного понеділка, тобто 13 вересня.

Наразі у чотирьох регіонах показник захворюваності перетнув кількість випадків що визначена для зеленої зони. Зокрема, серед таких регіонів Чернівецька, Херсонська та Луганська області, а також місто Київ. Зазначається, що погіршення ситуації відбувається у більшості областей.

За заявою головного санлікаря Ігоря Кузіна, вихід із зеленої зони має відбутися вже найближчим часом. наразі планується встановити жовтий рівень карантинних обмежень, що передбачає жорсткіші вимоги до відвідування масових заходів та спортзалів. Також він зазначив, що червоний рівень обмежень, тобто локдаун, за наявної динаміки відбудеться не раніше листопада. 

Яка ситуація із заповненістю лікарень?

Зазначається, що наразі захворюваність ще є контрольованою, проте заповнення лікарень збільшується. Реанімаційні ліжкомісця завантажені на 20%, ліжка з киснем зайняті на 14%. Варто зазначити, що такий варіант розвитку захворюваності та встановлення обмежень відповідає прогнозу Київської школи економіки, що вже наприкінці серпня змоделював поточну ситуацію. Одночасно зростання захворюваності утримується в межах оптимістичних сценаріїв.

Жовтий рівень карантину — нагадаємо обмеження

Нагадаємо, що «жовтий» рівень епідемічної небезпеки передбачає заборону:

  • проведення масових заходів за участю понад 1 людини на 4 кв. м. площі;
  • заповнення кінотеатрів та залів інших закладів культури понад 50% від кількості місць;
  • заповнення спортзалів та фітнес-центрів понад 1 людина на 10 кв. метрів;
  • розміщення відвідувачів у закладах громадського харчування на відстані менше 1,5 метри за сусідніми столиками та більше 4 людей за одним столом без урахування дітей до 18 років, за умови, що відвідувачі заходять до закладу і пересуваються по ньому з вдягненими засобами індивідуального захисту, крім часу приймання їжі та/або напоїв;
  • відвідування закладів освіти, якщо на самоізоляції перебуває більш як 50 відсотків здобувачів освіти та персоналу закладу освіти;
  • відвідування закладів освіти здобувачами освіти та проведення в закладах освіти масових заходів за відсутності у мінімум 20% персоналу повного курсу вакцинації, про що ми писали у цій статті.

Інші актуальні новини

Вас можуть зацікавити:

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті