logo

Хто та чому може не отримати е-лікарняний?

Поділитись

Хто не отримає лікарняні — інформує Пенсійний фонд України.

У випадку наявності в об’єднаній звітності помилки, недостовірності чи неточності стосовно відомостей про працівника і трудові відносини, у яких він перебуває, е-лікарняний може бути не виданий.

Про це зазначив заступник голови правління Пенсійного фонду з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Олександр Малецький у відео на на офіційній сторінці ПФУ у фейсбуці. Крім того, у відео наведено деякі нюанси, на які варто звертати увагу працівникам як застрахованим особам для отримання лікарняного.

?  Електронні лікарняні для пацієнта і роботодавця, проведення е-лікарняних на підприємстві: від реєстрації до виплати допомоги

Коли працівник може не отримати е-лікарняний?

Зважаючи на те, що формування е-лікарняних базується на даних кількох інформаційних ресурсів, зокрема інформаційних ресурсів Пенсійного фонду та установ охорони здоров’я та електронної охорони здоров’я, відомості з цих ресурсів впливатимуть на формування лікарняного. Олександр Малецький зауважив, що застрахована особа може не отримати електронний лікарняний з наступних причин:

  • помилки у відомостях про працівника та трудові відносини, у яких він перебуває;
  • невчасне подання чи відсутність даних.

У разі наявності цих причин електронний листок тимчасової непрацездатності не видається.

Відповідно, ПФУ радить застрахованим особам перевіряти відомості, що внесені про них роботодавцями, в особистому кабінеті на порталі Пенсійного фонду, на наявність, правильність і повноту даних.

Рахуєте середню зарплату для лікарняних вручну? На допомогу бухгалтеру існує готове програмне рішення – спеціальний Модуль ВідЛік для BAS. ДЕТАЛІ ТУТ.

Це не перший випадок, коли держоргани покладають на працівників відповідальність за внесення даних їхніми роботодавцями. Раніше ми писали, що податківці радять ФОП-найманим працівникам самостійно контролювати належне нарахування та сплату ЄСВ роботодавцем для уникнення штрафних санкцій у випадку несплати чи недоїмки. Цей матеріал ви можете прочитати за посиланням.

Разом з тим, Олександр Малецький зазначив, що працівнику не потрібно знати повну офіційну назву підприємства або код ЄДРПОУ та повідомляти його лікарю для відкриття лікарняного, оскільки ця інформація береться з даних реєстру.

Нагадаємо, чи повинен працівник надавати роздруківку електронного лікарняного та які дії роботодавця при відкритті е-лікарняного для працівника — читайте тут.

Інші новини щодо електронних листків непрацездатності

Читайте інші наші статті:

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі
светлана
09.12.2021

уже месяц как оформлен больничный ,но он неоформлен пенсионным фондом и неполучен,почему

Денис
15.12.2021

Потому Светлана это Украина.

Корисні статті