logo

Форма 1-ПВ за І квартал зазнала змін

Поділитись

Нагадаємо, що подавати Звіт з праці за формою №1-ПВ за І квартал 2022 року слід за оновленою формою. Протягом воєнного стану штрафи за неподання  звітності до Держстату не накладаються.

Як подаємо статистичну звітність протягом воєнного стану?

Зверніть увагу: раніше Державна служба статистики повідомила, що за неподання статистичної звітності упродовж воєнного стану штрафні санкції та адміністративна відповідальність застосовуватися не будуть. Разом з тим у Держстаті попросили за можливості подавати звіти та сплачувати відповідні податки вчасно для наповнення державного бюджету та підтримки обороноспроможності України. Докладно про це читайте за посиланням. 

Відповідно до Закону України «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів під час воєнного стану або стану війни» від 03 березня 2022 року №2115, фінансову та статистичну звітність за весь період неподання необхідно подати протягом 3 місяців після закінчення воєнного стану. У випадку, якщо резиденти не мали можливості подати відповідну звітність у передбачені чинним законодавством терміни у зв’язку з наслідками їхньої безпосередньої участі у воєнних діях, вони звільняються від адміністративної відповідальності за умови подання належної звітності протягом 30 днів від дати закінчення зазначених наслідків.

Оновлена форма звіту з праці 2022

Раніше Наказ державної статистичної служби України від 25.06.2021 р. № 135 оновив редакцію форми №1-ПВ, тобто звіту з праці, за квартал. Для перегляду та завантаження оновленого бланку перейдіть за посиланням. 

Звіт з праці за формою 1 ПВ подається до територіального органу Державної служби статистики України згідно із  затвердженою методологію. Звіт подають:

  • юридичні особи;
  • відокремлені підрозділи юридичних осіб.

Передбачено, що вперше звітувати за оновленою формою №1-ПВ потрібно вже за І квартал 2022 року. При цьому варто зважати, що Держстат не штрафуватиме та не буде застосовувати адміністративну відповідальність за неподання або несвоєчасне подання фінансової та статистичної звітності протягом воєнного стану. Таким чином, подати звіт за новою формою без наслідків можна у термін до 3 місяців після завершення воєнного стану, відповідно до положень Закону України №2115.

Разом з тим, нагадаємо граничні строки для подання форми, встановлені у звичайний час. Подання звіту з праці за формою №1-ПВ здійснюються зазвичай до 7  числа місяця, наступного за  звітним періодом. Таким чином, маємо наступні терміни для подання звіту з праці:

  • звіт з праці за 1 квартал 2022 року слід подати до 7 квітня 2022 року;
  • звіт за 2 квартал 2022 року подається у термін до 7 липня;
  • подання звіту з праці за новою формою №1-ПВ за  ІІІ квартал 2022 року здійснюється до 7 жовтня 2022 року.

При цьому Держстат не накладатиме штрафи та не притягуватиме до адміністративної відповідальності за неподання або невчасне подання зазначеного звіту протягом воєнного стану.

Актуальні статті за останній час

Вас можуть зацікавити наступні новини за темою зарплата і кадри:

  • Які новації знову пропонується внести до законодавства про працю під час воєнного стану? Зареєстровано новий законопроєкт, який встановлює нові підстави для розірвання трудового договору та особливості надання компенсації за невикористані відпустки. Докладніше про нові пропозиції читайте тут. 
  • Усі особливості надання неоплачуваної відпустки протягом воєнного стану — читайте у цій статті.  
  • Бронювання за підприємством військовозобов’язаного працівника: як подати заявку та яка максимальна тривалість наданої відстрочку? Розглядаємо у цьому матеріалі. 
  • Фонд соціального страхування звертає увагу, що у разі призупинення трудових відносин матеріальна допомога по тимчасовій непрацездатності не виплачується. Деталі тут. 
  • Чи несе роботодавець відповідальність за протермінування виплати заробітної плати або невиплату ЗП під час війни? Розглядаємо тут. 
Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті