logo

Е-лікарняний є первинним чи продовженням? Як роботодавцю це з’ясувати

Поділитись

Оплата лікарняних працівника — як визначити, хто буде надавати матеріальну допомогу, роботодавець чи ФСС? Розглядаємо основні моменти.

Нагадаємо, що перші п’ять днів хвороби оплачує роботодавець. Починаючи від шостого дня загальних захворювань або травм та до їх завершення і закриття лікарняного, виплати лягають на Фонд соціального страхування. Відповідно, у разі, якщо працівник хворів довше шести днів, роботодавець повинен скласти і подати у ФСС заяву-розрахунок з указанням суми.

?  Як діяти роботодавцю при відкритті Е-Лікарняного для працівника — читайте тут.

Варто зауважити, що розрахунок оплати лікарняних для паперових чи електронних листів непрацездатності не відрізняється.

Отже, як роботодавець визначає, що е-лікарняний є первинним або продовженням?

Оскільки роботодавець проводить оплати виключно 5 днів хвороби працівника в межах одного випадку непрацездатності, без залежності від кількості листків непрацездатності, виданих на такий випадок, потрібно точно визначити, чи видані різні ЛН в межах одного страхового випадку.

Зауважимо, що паперова версія лікарняних передбачала проставлення позначки з типом лікарняного «первинний» або «продовження». Натомість електронні листи непрацездатності не мають таких позначок, а також серії.

Розглянемо, як формується електронний лікарняний.

Лікар формує медичні висновки, на підставі яких формуються електронні лікарняні. У разі, якщо такі медичні висновки стосуються одного випадку тимчасової непрацездатності, е-лікарняні формуються у порядку черги. Кожен наступний електронний лікарняний у цьому разі є продовженням першого, а їхня сукупність складає один випадок тимчасової непрацездатності.

Фахівці ФСС зазначають, що унікальний номер випадку непрацездатності для всіх е-лікарняних, що створені на продовження одного страхового випадку, буде збігатися. Водночас номери самих е-лікарняних можуть відрізнятися, навіть якщо вони сформовані на продовження одного і того ж випадку тимчасової непрацездатності.

? Заповнення Е-Лікарняного – готовий зразок ФСС

Де перевірити, чи пов’язані електронні лікарняні листки?

ФСС інформує, що переглянути зв’язок електронних лікарняних можна через особистий кабінет на порталі електронних послуг ПФУ. Зазначається, що у кабінеті є можливість  докладного перегляду е-лікарняних включно з номером страхового випадку. Перегляд цього номеру тепер відкритий для працівників і роботодавців.

Відповідно, щоби роботодавець визначив, чи е-лікарняний є первинним чи є виданий на продовження випадку тимчасової непрацездатності працівника, слід дивитися на унікальний номер страхового випадку в особистому кабінеті.

У разі наявності кількох е-лікарняних, виданих на продовження, у них буде однаковий унікальний номер, що є номером випадку тимчасової непрацездатності.

Додатково в інтерфейсі особистого кабінету додано можливість перегляду даних щодо: 

  • алкогольного/наркотичного сп’яніння пацієнта;
  • порушення режиму лікування;
  • примітки стосовно причини непрацездатності, встановленої Фондом Соціального страхування, наприклад, через хворобу чи травму, пов’язані з виробництвом.

Контакти фахівців ФСС для консультацій щодо користування інтерфейсом та особистими кабінетами на порталі ПФУ

При появі питань з користування сайтом ПФУ радимо звертатися:

  • Гаряча лінія з питань користування особистими кабінетами на порталі електронних послуг Пенсійного фонду України: 0-800-503-753
  • Гаряча лінія щодо оплати е-лікарняних і подання за ними заяв-розрахунків: 0-800-501-892

? Рахуєте середню зарплату для лікарняних вручну? На допомогу бухгалтеру існує готове програмне рішення – спеціальний Модуль ВідЛік для BAS. ДЕТАЛІ ТУТ.

Більше новин про е-лікарняні

Читайте інші важливі матеріали:

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі

Коментарів поки що немає...

Корисні статті