logo

Коли потрібно звітувати по ЄСВ-ПДФО-ВЗ за І квартал?

Поділитись

Що відомо про порядок подання Єдиної звітності за 1 квартал? За якою формою подаємо об’єднаний звіт за 1 квартал 2022 року, розглядаємо у цій статті.

Як подаємо об’єднану звітність протягом воєнного стану?

Зважаючи на рекордну  кількість прийнятих за останній час законів та ухвалених законопроєктів, на ознайомлення з якими залишається мало часу, багато хто плутається, за якою ж формою потрібно подавати єдиний звіт за 1 квартал 2022 року. Нагадаємо, ще наприкінці минулого  року Пенсійний фонд анонсував повернення до помісячного звітування з огляду на відтермінування від 1 до 3 місяців надходження до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового соціального страхування даних щодо зарплати найманих працівників, інформації про сплату ЄСВ, про страховий стаж тощо. а також з огляду на несвоєчасність включення звітних періодів для розрахунку розмірів виплат за соціальним страхуванням. Наразі маємо законопроєкт №7233, який готується до другого читання. Відповідно до цього законопроєкту теж передбачається перехід на помісячне звітування щодо сум доходу, нарахованого на користь фізичних осіб. Докладніше про новації, передбачені законопроєктом №7233, читайте за посиланням. 

Наразі невідомо, чи після проходження законопроєктом №7233 другого читання зміна квартального періоду подання єдиного звіту на місячний залишиться, тому продовжуємо слідкувати за станом проходження законопроєкту №7233 та чекаємо на остаточний текст. Нагадаємо, що звітувати за оновленою формою слід за наступний податковий період після періоду, в якому було оприлюднено нову форму.

Що стосується першого кварталу 2022 року, то за цей період роботодавцям необхідно подати єдиний звіт за квартальною формою, затвердженою Наказом Міністерства фінансів України від 19.05.2021 №278, упродовж 40 днів. Нагадаємо, що ця форма вже містить оновлення — змінено форму Додатку 4ДФ, де внесено новий розділ для відображення інформації стосовно отриманих доходів у формі грантів з бюджету. Окрім того доповнено відповідними кодами доходів довідник ознак доходів.

У випадку призначення поза межами звітного періоду застрахованим особам пенсії, матеріального забезпечення чи страхових виплат та які містять інформацію виключно щодо таких осіб платниками ЄСВ, слід подати Податковий розрахунок з типом форми «Звітний» як «Довідковий». Зверніть увагу, що актуальне законодавство не передбачає конкретного строку для подання такого розрахунку. Подання цього розрахунку здійснюється за потреби упродовж звітного кварталу у випадку настання події, що вимагає такого подання. У разі, якщо підприємство не подає «Довідковий» звіт упродовж кварталу, в якому настала така подія, надалі ці відомості слід подавати вже у розрахунку з типом «Звітний».

На що звернути увагу при заповненні об’єднаного звіту за 1 квартал 2022  

Граничний строк подання єдиної звітності за 1 квартал 2022

Загалом на подання Єдиного звіту встановлено 40-денний термін від закінчення звітного кварталу.Таким чином, граничний термін подання податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, за 1 квартал 2022 року, спливає 10 травня 2022 року.  

Проте встановлено, що протягом воєнного стану, а також упродовж 90 днів від його закінчення, не застосовуються штрафи за неподання податкової, статистичної та фінансової звітності, згідно із Законом №2115. Таким чином, теоретично можна порушити строк подання єдиної звітності з ПДФО, ЄСВ та ВЗ за І квартал 2022 року. При цьому при поданні відповідної звітності протягом 3 місяців від дати закінчення ВС на території Україні не будуть застосовуватися санкції, встановлені у статті 119 Податкового Кодексу України. 

Разом з тим, радимо за можливості подавати податковий розрахунок максимально у встановлені законом терміни, адже відомості, які подаються у єдиній звітності, вносяться до Реєстру застрахованих осіб та використовуються у багатьох випадках. Окрім того, у разі невчасного подання єдиного звіту протягом відведених 90 днів доведеться подавати єдиний звіт за усі звітні періоди, за які не подавався такий податковий розрахунок. 

Нагадаємо, що протягом ВС ФОП 2-3 груп спрощеної системи оподаткування мають можливість  не сплачувати ЄСВ за мобілізованих працівників. У цьому разі суми ЄСВ будуть виплачені за рахунок державного бюджету України. Подробиці про порядок нарахування виплат мобілізованим працівникам читайте у цій статті.  Також нагадаємо, що протягом воєнного стану, а також упродовж 3 місяців від його закінчення не нараховуються штрафні санкції та пеня за несплату ЄСВ.

Слідкуй за нами
Поділитись
Коментарі
Валентина
21.07.2022

Як подати звіт за 1 квартал 2022 ЄСВ обєднаний в липні

Корисні статті